[...] a prawdopodobnie okaże się, że masz za mało białka w diecie. Białko jest jednym z trzech makroskładników, które dostarczają naszemu organizmowi energię. Pozostałe dwa to węglowodany i tłuszcze, a każdy z nich ma inny wpływ na poziom cukru we krwi. Białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie, zwiększając uczucie [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
[...] Czy to normalne? Skoncentruj się na węglowodanach i wapniu Wypróbuj śniadania na bazie złożonych węglowodanów z dodatkiem białka bogatego w wapń, np. owsianka z kefirem i dodatkiem odżywki białkowej. Złożone węglowodany mogą poprawić nastrój i zmniejszyć niepokój związany z PMS, natomiast wystarczająca ilość wapnia pomaga w redukcji depresji.
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej urazów. Warto pamiętać, że osoby [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
[...] „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć wpływ na to, dlaczego świeże owoce, podawane w całości [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] które wykorzystują proste, ale satysfakcjonujące składniki. Możesz schudnąć bez uczucia głodu, jeśli dodasz do swojej diety więcej białka i wyeliminujesz rafinowane węglowodany i cukry. To naprawdę niewielka zmiana a może znacząco poprawić Twoje samopoczucie. Rozwiąż problem emocjonalnego jedzenia Trudno osiągnąć i utrzymać zdrową masę [...]
[...] na węglach. Po świętach planuję ścinkę. W osobnym temacie założę niedługo ankietę i będę liczył na obszerniejszą pomoc, tutaj chciałbym dowiedzieć się konkretnej rzeczy: Czy węglowodany po treningu na redukcji i przede wszystkim - jakie? Z przeczytanych dziesiątków tematów dowiedziałem się, że warto, że nie warto, że z przewagą cukrów prostych, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Siemkanko, przejdę od razu do rzeczy. Natknąłem się na kilka tematów w internecie odnośnie ilości spożywanych WW na Redukcji. Jedni mówią, że "Smalec z brzucha" będzie się dopił przy dużej liczbie WW, natomiast inni, że WW powinno być mało (Nie chodzi mi tu o Low Carb). Jaka jest prawda ? Przy moim planie żywieniowym staram się oscylować w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
dużo jest tych teorii jak spożywac ww na redukcji, wiekszosc sugeruje, aby jesc na sniadanie i okolo treningowo, czy jak mam na redukcji 220g ww mogę je rozlozyc 40g, wegli sniadanie, pozniej 40g posiłek po śniadaniu , przed treningowy 80g wegli i po treningu 80g wegli, przed snem same białko + tluszcze ?
mam pytanie , probuje sama ulozyc sobie diete redukcykna i jest tyle wiadomosci , ze nie wiem , ktora jest prawidlowa. Zapotrzebowanie ww wyliczac na 20 % czy jako reszta zapotrzebowania ? To jest roznica ok 100 g u mnie ? a drugie pytanie czy sciecie 400 kcl na pierwszy raz jest wystarczajace .
Od dwóch tygodni trzymałem dietę z węglami 2,2g/kg ,ale przeczytałem że lepiej zacząć od 2,5g/kg i czy jeśli bym podniósł te węgle do tych 2,5g/kg to schodził by dalej fat czy już pozostać przy 2,2g/kg ?
[...] tej dziedzinie - wciągać te węgle po treningu czy nie, mimo że jestem na redukcji? Jestem w stanie je ująć w swoim grafiku żywieniowym, bo stosuję dietę low carb, w której węglowodany często mam na poziomie zerowym (nie liczę warzyw), więc miejsce na potreningowy szejk z węgli się znajdzie. Jeśli ma przynieść to efekty w postaci lepszej masy [...]
Witam, mam pytanie do osób znających się w temacie spożywania wegli zlozonych przed snem. Stosuje obecnie taki system od 2-3mc i nie wyobrazam sobie od tego odchodzic. Aktualnie biore sie za redukcje i nie wiem czy moge sobie na to pozwolic. Obecnie jadlem na noc platki owsiane na wodzie a rano piers z kury + kilka jaj (2żółtka) + ok 15-20g oliwy. [...]
Witam, Czy ma sens podawanie białka razem z węglowodanami bezpośrednio po treningu w okresie redukcyjnym? Chodzi mi głównie o to czy podając węgle nie spowolnię procesów spalania tkanki tłuszczowej. Do mieszanki protein i węgli dodaję zawsze bcaa. Z góry dzięki za podpowiedź.